Пакетът за профилактика у нас е много добър, казва зам.-шефът на БЛС Николай Брънзалов Национална кампания,

...
Пакетът за профилактика у нас е много добър, казва зам.-шефът на БЛС Николай Брънзалов Национална кампания,
Коментари Харесай

“Поне 1 път в годината при джипито, за да си здрав” – кампания ще привлича 51% от пациентите

Пакетът за профилактика у нас е много добър, казва зам.-шефът на БЛС Николай Брънзалов
Национална акция, която ще подсеща пациентите да вървят на профилактични прегледи при персоналния доктор, предлага зам.-председателят на лекарското съсловие доктор Николай Брънзалов.

По думите му в Националния рамков контракт за 2024 година се възнамерява 51% от включените в листата на общопрактикуващите лекари пациенти да минават профилактичен обзор.

Само 2 344 883 българи обаче са отишли на наложителни профилактични прегледи при персоналния си доктор предходната година. Това са едвам 41% от всички здравноосигурени над 18 година Профилактиката е извънредно значима, тъй като всяко заболяване, хванато в начален стадий, се лекува по-лесно, безапелационни са експертите.

Според Брънзалов персоналните лекари не могат сами да накарат пациентите си да посещават постоянно джипито, по тази причина би трябвало акция. Хората би трябвало и да знаят, че електронното направление не анулира консултацията с персоналния доктор.

По данни на Националната здравноосигурителна каса през миналата година се следи лек растеж в броя на хората над 18 години, които са отишли на профилактичен обзор. С 250 636 повече са посетили джипито през 2022 година спрямо миналата година.

“Пакетът за профилактична активност в България е доста добър ”, изясни доктор Брънзалов пред “24 часа ”. Според него са въведени доста скринингови стратегии - за карцином на млечната жлеза при дамите или карцином на простатата при мъжете например (виж на какви профилактични прегледи имат право здравноосигурените в инфографиката).

“Обемът от проучвания е доста огромен. Много болести, които нямат признаци, могат да бъдат хванати в точния момент ”, акцентира докторът. Убеден е, че в случай че законът бъде прибавен, ще има резултат. Просто “трябва да е залегнало в съзнанието на българина, че би трябвало да посети доктор най-малко един път годишно, с цел да бъде здрав ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР